Over de Omgekeerde Supermarkt

TKRAMREPUS is dé plek waar je geen levensmiddelen koopt, maar doneert. Een omgekeerde supermarkt waar je iets goed doet voor een ander en helpt in de strijd tegen armoede en voedselverspilling.

Weet jij wat de snelst groeiende bank van Nederland is? De Voedselbank. En dat is helemaal niks om trots op te zijn. Daar willen wij verandering in brengen door in elke grote stad in Nederland een Omgekeerde Supermarkt te openen. Hiermee willen wij structureel impact maken in de strijd tegen armoede door per locatie veel levensmiddelen, geld en aandacht op te halen voor het groeiende probleem van de Voedselbank.

Steeds meer mensen worden namelijk afhankelijk van de Voedselbank dankzij de pandemie, crisis en oorlog. Daar komt nog eens bij dat de grootste leveranciers van de Voedselbank, de supermarkten en horeca, steeds slimmer werken met technologie en data. Dit resulteert in minder voedselverspilling (wat natuurlijk goed is), maar dit betekent ook minder donaties aan De Voedselbank.

Doordat er minder gedoneerd wordt aan De Voedselbank en tegelijkertijd de groep hulpbehoevenden steeds groter wordt, is het nu tijd voor actie. En dat gaan wij doen.

Help jij mee? ❯

TKRAMREPUS Documentaire ‘Niet nemen, maar geven’

In onze korte documentaire zoomen we in op de armoedeproblematiek anno 2022. We vertellen het verhaal van de Voedselbank en haar gebruikers, vrijwilligers en organisatie en werpen een blik op de problemen waar zij tegenaan lopen. ‘Niet nemen maar geven’ geeft antwoord op de vraag waarom de Omgekeerde Supermarkt broodnodig is.

In Amsterdam zijn er

4000 mensen

afhankelijk van De Voedselbank

In Nederland leven er structureel

376000 mensen

onder de armoedegrens

Eén persoon gooit jaarlijks

34,3 kg

voedsel weg

Steeds meer mensen worden afhankelijk van de Voedselbank
De Voedselbank krijgt steeds minder producten binnen
Dit resulteert in een groeiend voedseltekort
Samen proberen we een verschil te maken
We openen TKRAMREPUS: De Omgekeerde Supermarkt

“Als je bedenkt dat je niet elke dag boodschappen kunt doen of dingen moet terugleggen bij de kassa omdat je het budget niet hebt om het te betalen.”

Sofie, klant bij de Voedselbank

“De inflatie en stijgende prijzen in de supermarkt zorgt voor een groeiende aantal klanten wat wij moeten bedienen, iets waar wij ons wel degelijk zorgen over maken.”

Freek Wessels, Toezichthouder Voedselbank

“Er is zeker een armoedeprobleem in Amsterdam. Zeker 16% van de Amsterdammers moet rondkomen van minder dan het sociaal minimum.”

Micha Mos, Dagelijks Bestuur Gemeente Amsterdam

Help mee onze doelen te behalen!

Benieuwd hoe jij kan helpen als particulier, studie-, studentenvereniging of als bedrijf? Bekijk hoe jij je aan kan sluiten bij TKRAMREPUS.

Help mee ❯