Distrifood: “Omgekeerde Supermarkt Tkramrepus krijgt permanente plek in Amsterdam”

Bram Oskam van Studentenorganisatie KnappeKoppen is blij dat Tkramrepus nu permanent de deuren opent. Hij begon met anderen van de organisatie een jaar geleden met de Omgekeerde Supermarkt. Daar leveren mensen boodschappen in die uiteindelijk bij de Voedselbank terechtkomen. ‘Op die manier willen we mensen helpen’, zegt Oskam. ‘Het begon allemaal in een pilotwinkel aan de Prinsengracht. We waren toen maar drie dagen open, maar het leidde tot een explosie van enthousiasme. Toen hebben we direct werk gemaakt van een permanente locatie.’

Studenten runnen winkel

En die komt er nu dus. De winkel van zo’n 50 vierkante meter opent, als alles op tijd af is, midden november. Vrijwilligers, veelal studenten zullen Tkramrepus runnen. Er is ook een Voedselverbond Challenge geïnitieerd. Studie- en studentenverenigingen krijgen dan de mogelijkheid om de winkel voor een week lang te runnen en op maatschappelijk vlak zoveel mogelijk bij te dragen aan het armoedeprobleem in Nederland.

Deal met Dirk

Oskam vertelt trots dat er inmiddels ook een akkoord is met supermarktketen Dirk van den Broek. ‘Daar hebben we nu een afspraak mee die twee jaar staat. Dirk zorgt voor de schappen en daarnaast steunt de keten ons financieel. We moeten natuurlijk wel dingen als huur betalen. De steun van Dirk helpt erg om het initiatief kostendekkend te maken. Het bedrijf was in de pilotperiode ook al betrokken bij onze winkel’, zegt Oskam.

De Omgekeerde Supermarkt ging naast Dirk ook in zee met Ditt Offices, een Amsterdams designbedrijf. Ditt zorgt voor een aantrekkelijke winkel zonder dat de kosten daarvoor te hoog oplopen. ‘Al het geld dat we met dit soort dingen besparen kunnen we gebruiken voor de Voedselbank. Want daar draait het om.’ Inmiddels is ook een crowdfundingsactie gestart waar mensen massaal geld doneren. De teller staat inmiddels al op ruim €4500.

Structurele aandacht belangrijk

KnappeKoppen kwam met de Omgekeerde Supermarkt omdat veel mensen tegenwoordig in zwaar weer zitten. ‘Er is enorme inflatie, er is een gascrisis. En dat op een moment dat de donaties aan de Voedselbank teruglopen terwijl de vraag alleen maar stijgt. Het is daarom belangrijk dat er een plek is waar structureel aandacht is voor dit probleem. De winkel in de Czaar Peterstraat is die plek.’

De initiatiefnemers willen op termijn ook een koffiebar in de supermarkt, die moet gaan fungeren als een ontmoetingsplek. Daarvoor is een samenwerking gestart met de ‘eerlijke’ koffieproducent Moyee Coffee. ‘De opbrengst van de koffiebar gaat rechtstreeks naar de Voedselbank.’

Verschillende mensen

Oskam verwacht dat diverse stromen mensen boodschappen komen brengen. ‘Dat zagen we toen al in de pilotwinkel. Het is niet één bepaalde groep die bij ons langskomt’. Hij verwacht ook dat veel mensen langskomen die ooit zelf rond de armoedegrens hebben geleefd en daar nu uit zijn. ‘Zij hebben in het verleden zelf gevoeld hoe belangrijk die steun kan zijn. Juist de gewone Amsterdammers zullen een warm gevoel hebben voor dit initiatief. We hebben voorbeelden gezien van een taxichauffeur die tijdens zijn dienst langsreed en van een oud vrouwtje een volle boodschappentas meekreeg.’

Mogelijk uitbreiding naar nadere plaatsen

Na een succesvolle pilot vorig jaar kan de Omgekeerde Supermarkt volgende maand dus weer op volle toeren gaan draaien. De toekomst van het initiatief is nu ongewis, maar de ambities zijn groot. ‘We willen kijken hoe dit in Amsterdam gaat lopen. Maar het is zeker ons streven om de Omgekeerde Supermarkt ook naar andere steden te brengen’, zegt Oskam.

TKRAMREPUS is een initiatief van Stichting KnappeKoppen Vrijwillig

Stichting KnappeKoppen Vrijwillig
KvK-nummer 71459812
IBAN NL43BUNQ2073114040

info@deomgekeerdesupermarkt.nl
+‭31 6 45 47 36 38‬

%d bloggers liken dit: